5 tipp a térdízületed védelmében

Ion Beach_D2O2549_k

Bringázáshoz és Spinning® órákhoz

Tudtad-e, hogy a tekerés kifejezetten kíméli a térdízületet? Ennek oka, hogy pedálhajtás közben mindig ugyanaz a mozdulatsor ismétlődik, meghatározott pályán maradva, egyenletesen végrehajtva. Nincsenek jelen a térdízületet leginkább veszélyeztető erőhatások, mint amilyenek a hirtelen mozdulatok (pl. labdajátékoknál), vagy rázkódás (például a futásnál, ugrásnál). Mindemellett fontos tudni, hogy sajnos a kerékpáron is lehetnek olyan tényezők, amelyek káros erőhatást rónak a térdízületre. Ezek azonban mind kiküszöbölhetőek – csak rajtad múlik! 

Lássuk, mire kell odafigyelned a bringán, hogy valóban ízüketkímélő legyen a tekerés.

1.) BRINGABEÁLLÍTÁS

Kulcsfontosságú a helyes bringabeállítás, különös tekintettel a nyereg magasságára és vízszintes pozíciójára. Ha Spinning® órára jársz, kérd az instruktor segítségét. Érdemes ellenőrizni akkor is, ha már régebb óta tekersz. Attól, hogy valamit megszoktál, még nem biztos, hogy jó – számtalan példát láttam arra, hogy valaki éveken át rossz beállításokkal tekert (mielőtt a karmaim közé került volna, ugye :-))

2.) STOPLI

A bringáscipőre rosszul felhelyezett stopli a térdízület csavarodását okozhatja, ami főleg hosszú távon fájdalommal, sportártalom kialakulásával járhat. Klipsz használata esetén előfordul a talp rossz pozicionálása a pedálra. Leegyszerűsítve, a talp legszélesebb része legyen a pedálon, így tudsz optimálisan erőt kifejteni és ezzel véded a térdedet is.

3.) HAJTÓKAR 

Outdoor bringán ügyelj a hajtókar hosszának helyes megválasztására. Egy jó kerékpárboltan (nem a hipermarketben :-)) tudnak neked ebben is segíteni.

4.) B E M E L E G Í T É S

Ugye. Ugye! Ugye?! Egy jól kivitelezett bemelegítés nem csak az izmaidat készíti fel az előttük álló munkára, nem csak fejben segít ráhangolódni az edzésre, de az ízületek terhelésre felkészítését is elvégzi, például, növekszik általa az ízületi mozgástartomány, a testhőmérséklet fokozatos emelkedésével az inak és szalagok rugalmassága nő, illetve az ízületi folyadék, mint „kenőanyag” fokozott termelése is megkezdődik. Ezek mind olyan folyamatok, amelyek segítenek megelőzni a sérüléseket, illetve fájdalmat.

'Of course your knees hurt, it's all that darn jumping up and down!' - COLOUR
„Persze, hogy fájnak a térdei. Állandóan csak az a hülye ugrálás!”

5. SPINNING® OKOSSÁG

Amikor a teremben tekersz, nem hagyományos bringán dolgozol, hanem egy közel 20 kg súlyú lendkerékkel ellátott, fix hajtású bringán. Nincs mese, a gép fizikai jellegzetességeit is muszáj figyelembe venni ahhoz, hogy a tekerés a térded barátja maradjon. Fontos tudni, hogy egy lendkerekes bringán csekély ellenálláson, ugyanakkor magas fordulatszámon (95-100 fordulat / perc felett) végrehajtott tekerés hosszú távon sajnos komoly kockázatot jelent a térdízületeid épségére nézve. Mi is történik ilyenkor? Amikor nulla, vagy csekély ellenállás van a lendkeréken, a térdízületed egyszerűen egy 20 kg tömegű test tehetetlenségének játékszerévé válik, úgy is mondhatnám, rángatja a lendkerék. Különösen igaz ez a nagyon rövid (egy-két fordulatszám erejéig) végrehajtott jumpokra, ahol a gyors fordulatszám és a gyors váltások miatt a nyeregbe való visszaüléskor és kiálláskor minden egyes jumpnál alulról jövő, a lendkerék tehetetlenségéből fakadó rántás, ezzel pedig az ízületeid épségét veszélyeztető erőhatás éri a térdeidet. Ezzel a tekerés egyik fő ízületkímélő jellegzetességének tartott egyenletes mozgás sajnos elszáll, vele pedig a biztonság is, ami a térdízületedet illeti. Tipp: tekerj lassabban, használj több ellenállást, és végezz hosszabb jumpokat, mert így van lehetőséged a mozgást egyenletesen tartani, kiküszöbölni a térdízületed rángatását, stabilizálni és kontroll alatt tartani a mozgásodat.

Egészséges ízületeket, fájdalommentes mozgást és jó tekerést!

Szerző:
Posch Gabriella
Spinning® Mesteroktató, kerékpár edző

Error 404 - Page not found!

Error 404 - Not Found

The requested file or directory was not found!

This may be due to the following reasons:-

  1. The page or directory has recently been moved or renamed.

  2. The page or directory is temporarily not avaliable.

  3. The address to this content may not be correct, please check the address and try again.

  4. Try using the browser's back button and try a different link.

If you believe you are getting this error message by mistake, please contact the website administrator.

 

Error message generated by Apache & ZPanel Hosting Panel.

Powered by ZPanel - Taking hosting to the next level.

error: Content is protected !!