Kemény edzést tartasz?

“Te milyen órát tartasz? Keményet?” Ezt a kérdést megszámlálhatatlan alkalommal kaptam meg Spinning® oktató pályafutásom alatt. Habár értem a kérdést, magamra értelmezni mégsem tudom. Hogy számomra nem megválaszolható, persze nem a kérdező hibája, viszont azt hiszem, némi magyarázatra szorul részemről.
Egy kerékpáron edzeni sokféle intenzitáson lehet, és ha valaki igazán hatékonyan akarja csinálni, akkor kell is. Maradva a Spinning® programnál, lehet pl. az állóképességi alapjaidat erősíteni az Állóképességi Energiazónában a maximális pulzusszámod 75%-áig bezárólag, ami a gyakorlatban egy mérsékelt-közepes intenzitású tekerést jelent. Vagy ott van a “hegyi menő” képességek tuningolása, amit egy jó kis hegyi edzésprofillal lehet szolgálni, magasabb intenzitáson, a maximális pulzusszám 75-85%-a között – ez egy közepesen erős, erős intenzitást jelent. Lehet aztán fejleszteni a gyors regenerálódásra való képességet (micsoda hasznos képesség egy bringán), ehhez intervallumos edzést kell végezni, amely történhet akár egészen magas intenzitáson is, rövid, de sorozatos kemény terhelések által, köztük regeneráló szakaszok beiktatásával. Lehet dolgozni a laktáttűrő képesség fejlesztésén közepesnél valamivel magasabb intenzitáson, 80-85%-os pulzusérték környékén, sőt akár egy kemény hegyi időfutamot is lehet szimulálni a Spinneren, a tekerés teljes időtartama alatt végig egyenletesen, kifejezetten magas intenzitáson és teljesítményt leadva dolgozni.

Amint a fentiekből láthatjátok, a különböző bringás képességeket (!) különböző intenzitású és jellegű edzésekkel lehet a legjobban fejleszteni. Úgy is mondhatnám, az intenzitást és az edzés jellegét (szerencsés esetben) valamilyen specifikus edzéscél elérésének szolgálatába állítjuk, azaz, a cél szentesíti az eszközt. Amikor például Állóképességi Energiazóna tekerés zajlik, végig mérsékelt intenzitáson dolgozunk, az idő nagy részét a nyeregben töltve. Ennek megvan az értelme, megvan a specifikus célja – jelen esetben az, hogy “megtanítsd” a testedet hatékonyan felhasználni az energiaforrásait, azaz, jelentős teljesítményt tudj hosszú időn keresztül fenntartani, domináns módon a zsírraktáraid mozgósítása révén. Egy ilyen “állóképességi” óra fizikailag közel sem olyan kemény, mint például egy anaerob intervall óra. Ugyanakkor ebben is hatalmas kihívás van – legalább akkora, mintha magas intenzitáson dolgoznál, csak éppen más természetű. qualityquantity

Visszatérve a kérdésre, hogy kemény edzést tartok-e, a válaszom csak egy lehet: “Igen. minden edzésem nagyon kemény – más-más értelemben.” Amikor a cél azt kívánja, az edzés azért (is) kemény, mert az intenzitás magas, míg máskor a kihívást az edzés valamilyen más összetevője adja – ez lehet mozgástechnikai vagy akár mentális megmérettetés – ezek ugyanolyan fontos kulcsai a hatékony edzésednek. Gondold át! Önmagában az, hogy magas az intenzitás (= keményen nyomod), még nem ad értelmet egy edzésnek. Ellapátolni egy konténernyi sittet például nagyon kemény dolog, de nem mondható edzésnek. Mindig csak oda tudok kilyukadni: a kerékpáros edzéseket tekintve a “jó” szinonimája nem feltétlenül a “kemény”, hanem a “minőségi” lesz. Az edzéscélnak megfelelően megválasztott intenzitás, ennek személyre szabott kontrollja (pulzusmérő!!!), a korrekt mozgástechnikai kivitelezés, az ellenállás és a fordulatszám tudatos alakítása, illetve a tekerésre történő 100%-os összpontosítás fogják hozzáadni a Spinning® edzésedhez azt a minőséget, amitől az a “legkeményebb” helyett a LEGJOBB lesz.

Szerző:
Posch Gabriella
Spinning® Mesteroktató, kerékpár edző
error: Content is protected !!