SPINNING®: A BEMELEGÍTÉS 5 SZABÁLYA

Milyen is egy jó bemelegítés a Spinning® órán? Íme, az alapelvek!
  1. Először is, legyen megfelelő hosszúságú. Az ideális időtartam függ az edzés hosszától és intenzitásától is, de egy biztos: semmilyen szénalapú szervezetnek nem elegendő 3-4 perc arra, hogy felkészüljön az edzésre. Általánosságban, egy 50 perces Spinning® órán legalább 6-8 perc bemelegítés szükséges. (Optimális esetben a bemelegítés után is fokozatosan épül fel a terhelés ahelyett, hogy rögtön belecsapnánk a lecsóba.)
  2. Végig a nyeregben maradva történik, dinamikus, de kellemes fordulatszámon (90-95 fordulat / perc). Az ülő sík terep az a mozgásforma, amely leginkább alkalmas a bemelegítésre, könnyűtől közepes ellenállásig eljutva.
  3. Fokozatosan növekedjen az intenzitás, miközben laza bringázásból “kellemesen dolgozós” tekerésig jutsz el. Mindvégig legyen ellenállás a lendkeréken, szintén a könnyűtől a közepes nehézségig eljutva, biztosítva azt, hogy ne csak “üresben” pörgesd a keringésed, de izmaid is felkészülhessenek a munkára.
  4. Ha pulzusmérővel dolgozol, a maximális pulzusszámod kb. 65-70%-áig juss el a bemelegítés végére. Érdemes tudnod, hogy amennyiben túl gyorsan növeled a terhelést, illetve néhány perc alatt magas intenzitáson kezdesz dolgozni, megakadályozza a testedet abban, hogy az edzés folyamán hatékonyan égesse a zsírt.
  5. A jó bemelegítés nem csak fizikailag, de fejben is ráhangol a tekerésre, segít a mentális ellazulásban, kikapcsolja gondjaidat-bajaidat, testi-lelki energiával tölt fel.

Ha mindezeket betartod, minden esélyed megvan rá, hogy megfelelő állapotba hozd a tested és az elméd is az előtted álló edzésmunkára.
Jó tekerést!

Szerző:
Posch Gabriella
Spinning® Mesteroktató, kerékpár edző

error: Content is protected !!