Spinning bicikli vs. szobabicikli

Mi a különbség a szobabicikli és a Spinner® bringa között? A kérdést gyakran felteszik, és van is rá egy rövid válasz: próbáld ki mindkettőt és azonnal érezni fogod. Ha pedig a részletes válasz érdekel, itt elolvashatod.

Tekerés és tekerés közt nagy különbség van. Egy bringa akkor jó, ha fizikai jellemzői három dolgot egyidejűleg tesznek lehetővé:

  1. Kényelmes pozícióban ülhess rajta.
  2. Kialakítása révén képes legyél olyan testtartást felvenni rajta, mellyel hatékonyan tudsz tekerni (megfelelő erőkifejtés válhasson lehetővé).
  3. Saját testi paramétereid szerinti méretválasztás vagy állíthatóság legyen rajta lehetséges, mely által nem csak kényelmes és hatékony, de az ízületeidre nézve biztonságos is marad a tekerés.

A Spinner® bringa kialakításának fő szempontja, hogy a kinti tekeréshez leginkább hasonló mozgást tudj rajta végezni. Hogy ez megvalósulhasson, “a mi bringánk” nem egy szimpla szobabicikli, sokkal inkább az országúti kerékpárok tulajdonságait idéző táltos paripa.

Legyenek akár új, akár régebbi modellek, a Spinner bringák következő fizikai jellemzői teszik lehetővé az egyenletes, gördülékeny pedálhajtást és a tökéletes Spinning® élményt:

  • Ülő-és homlokvázcső dőlésszöge: 72 fokos ülő- és homlokvázcső (hasonlóan az országúti kerékpárok geometriájához, melyen az erőkifejtés szempontjából egymáshoz képest optimális testhelyzetbe tudnak kerülni egyes testrészeid).
  • Hajtókarok hossza: meghatározó tényező a pedálra kifejthető erő szempontjából. A hajtókar tulajdonképpen egy erőkar. A legtöbb országúti bringán pontosan ugyanolyan hosszú hajtókar található, mint a Spinner bringákon (170 mm).
  • Q faktor: Az országúti bringákéhoz hasonló Q faktor, mely a hajtókarok külső síkjainak egymáshoz való távolságát jelenti. Talán nem is gondolnád, de ez a kis “apróság” döntő szerepet tölt be a pedálhajtás hatékonysága szempontjából.
  • Pedálrendszer: a Spinner® bringák kétoldalas pedálokkal vannak felszerelve, egyik oldalukon klipszes taposópedállal, másik oldalukon pedig SPD stoplis bringáscipővel használhatók (olvasd el itt, miért jó bringáscipőben tekerni).
  • Személyre szabhatóság: állítható nyeregmagasság, nyereg vízszintes pozíció és kormánymagasság, illetve egyes modelleken a kormány vízszintes pozíciója is szabályozható. Mindezek lehetővé teszik, hogy csaknem minden testalkat esetén megfelelő beállításokkal tekerhess.
  • Fix áttétel és nehéz lendkerék: a Spinner® bringák egyik legfontosabb fizikai jellemzője, hogy elől (modelltől függően) kb. 20 kg-os lendkerék található, amelynek tömege ráadásul nem egyenletesen oszlik el, hanem a kerület irányába növekszik. Ez, illetve a fix hajtás (a pedálok közvetlen összeköttetésben állnak a lendkerékkel) teszik lehetővé, hogy megfelelő beállítások esetén rendkívül egyenletesen, gördülékenyen lehessen a pedálokat hajtani, s úgy suhanjon a bringád a virtuális “terepeken”, akár egy országúti paripa.

Csakúgy, mint a “kinti” kerékpárok, a beltéri bringák között is nagy eltérés van a fentiek szempontjából. Míg egy kevéssé megtervezett, hipermarketes bringával kínkeserves nyűglődés (lenne) végigtekerni egy órát, egy Spinner® bringa esetében teljesen más az élmény. Aki ismeri, tudja, miről beszélek. Aki nem, annak ideje kipróbálni!
A többi “csak” rajtad múlik, de ez már legyen egy másik cikk témája.

Jó tekerést!

© 2018 Posch Gabriella, Spinning® Mesteroktató, kerékpár edző

error: Content is protected !!